torsdag 2 januari 2014

Lindas gravade lax

Gravad lax blir godast om man använder en riktigt tjock bit. Låt den inte grava för länge för då blir den hård.

1-2 kg laxsida med skinn
1 dl salt (vanligt salt)
1 dl socker
2 chilifrukter

Till serveringen:
1 citron i skivor eller klyftor
gravlaxsås
(1-2 msk tequila - valfritt)

Dra ut de långa benen om det inte redan är gjort. Dela laxen i 2 delar. Blanda salt och socker. Skiva chilifrukterna och låt kärnorna vara kvar. Lägg laxbitarna i en plastpåse med köttsidorna mot varandra och salt-sockerblandningen och chilin emellan. Knyt ihop påsen. Lägg gärna paketet i en plastpåse till för säkerhets skull. Lägg plastpåsen på ett fat eller i en form och ställ i kylen. Lägg lite press på, till exempel ett oöppnat mjölkpaket. Låt laxen ligga i 1,5 dagar, vänd på paketet efter halva tiden. Ta sedan ut laxen ur påsen och torka eller skölj hastigt av salt, socker och kryddor. Servera direkt i tunna skivor eller spara i kylen. Går bra att frysa.

Godast är att servera den gravade laxen i tunna skivor. Stänk lite tequila över fatet om du vill! Dekorera med citron och servera gravlaxsås till.

Gravlaxsås:
2 msk vanlig senap (tex Slotts original)
1 msk dijonsenap
1 msk vit vinäger
1 msk socker
1 krm salt
lite vitpeppar
1 dl olja (tex raps- eller majsolja)
dill (färsk eller fryst)

Blanda allt utom olja och dill. Vispa ordenligt medan oljan tillsätts försiktigt i en fin stråle, Sist blandas klippt dill i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar