torsdag 2 januari 2014

Egen julskinka

Det här blir så otroligt gott - skinka som julskinka ska vara.

Köp en fin skinka från nån gård. Inte så svår egentligen man måste bara vara ute i god tid. För rimmningen behövs en hink eller stor kastrull. För vår skinka på ca 4 kg passade en vanlig 10 litershink med lock bra.

1/ Bind om skinkan med snöre för att hålla ihop den. Svålen ska vara kvar.



2/ Gör en saltblandning av
700 g salt utan jod (grovt eller fint - spelar ingen roll)
1 dl socker
1/2 msk salpeter (salpetern är bara till för att skinkan ska bli rödare - kan uteslutas).

3/ Gnid in skinkan med 4 matskedar av saltblandningen. Låt ligga svalt 2 -12 timmar.

4/ Gör en saltlag genom att lösa upp resten av saltblandningen i 5 liter vatten. Lagen behöver inte koka men jag tycker det går enklast om man kokar upp en del av vattnet och löser upp saltblandningen i det och sedan blandar ihop detta med resten av vattnet. Låt lagen kallna helt.

5/ Lägg skinkan i den kalla saltlagen. Skinkan ska vara helt täckt av lagen. Lägg gärna något tungt ovanpå för att hålla nere skinkan (en ren glasskål, sten eller plastpåse fylld med vatten fungerar bra). Förvara skinkan kallt. En mindre skinka (3-4 kg) rimmas i 2 veckor och en större kräver lite längre tid. Vi brukar  lägga den i saltlagen på Annadagen den 9 december.

6/ Vattna ur skinkan ca ett dygn före tillagning. Du gör det genom att hälla bort saltlagen, skölja av skinkan under rinnande kallt vatten och sedan låta den ligga i kallt vatten i ett dygn.

7/ Tillaga skinkan i ugnen invirad i folie. Godast blir den om den får stå länge i ganska låg ungsvärme. Låt snöret vara kvar under tillagningen. Ta ut skinkan när termometern visar 73-75 grader. För vår skinka på 4 kg tog det ca 5 timmar i 150 graders ugnsvärme.

8/ Ta vara på vätskan i folien och använd till dopp i grytan.

9/ Ta bort snöret, skär bort svålen men lämna ett tjockt späcklager kvar. Griljera skinkan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar