0,5 kg potatis - finriven (varav man kan ta 0,1 kg kokt)
1 tsk salt eller lite mer
3,5-4 dl vetemjöl och ca 3,5-4 dl kornmjöl
Ca 1,5-3 dl vatten (så att det blir en bra smet)
(fördelningen mellan vetemjöl och kornmjöl är lite en
smaksak, hellre lite mer kornmjöl)
Blandas ihop till en smet
Ca 2(-4) hekto rimmat fläsk, tärnat (vill man ha extra salt
fläsk kan man salta extra på fläsket) läggs i mitten, sen formas palten. Ha gärna en bunke vatten bredvid för att skjöla/blöta händerna så blir det lättare att forma palten.
Ger ca 10-12 stycken små paltar eller typ 6-8 större 8 (och godare)
Kokas sakta i lättsaltat vatten ca 40-60 minuter tills paltarna flyter upp, utan lock i
stor kastrull
Om man vill göra vegetarisk palt kan man ha stjälkselleri och lök i eller så är det gott med gravad lax och stjälkselleri. Ta ganska stora bitar gravad lax då den smälter sönder
Ät med lingonsylt och smör. Ungsrostad brysselkål är också gott att ha till (även om Farmor Elvira skulle tycka det var helt idiotiskt, palt äter man med smör och lingon och inget annat.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar