söndag 8 december 2013

Lindas snabba julbröd

Många olika saker att ha i men enkelt och mycket gott. Brödet behöver inte jäsa så det går snabbt!


Blanda 4,5 dl filmjölk med 1dl sirap

Blanda ihop
2 dl fyrkornskross
1 dl havregryn
1,5 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl russin
3/4 dl linfrön
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat,
2 tsk mortlad kummin
1 dl grovhackade aprikoser
1 dl grovhackad mandel
Rör ner detta i filmjölksblandningen

Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, låt det sticka upp över kanterna. Häll i degen, strö över lite havregryn.

Grädda i mitten av ugnen 200 grader ca 45 minuter.


lördag 28 september 2013

Supergod nyponsherry

 


Det är är otroligt enkelt att göra och blir otroligt gott, speciellt om man låter flaskorna stå några år. Det håller sig länge - jag har druckit nyponsherry som varit 15 år gammal och den var fantastiskt god.



2 liter nypon - röda och fina
3 liter vatten
1,5 kg socker

Plocka nyponen och snoppa dem, dvs klipp av toppen. Koka upp vatten och socker och låt svalna till 30 grader. Häll över nyponen.

Ställ i dunk (eller demajeanne) med jäsrör.
Låt stå i rumstemperatur, rör om minst två gånger per dag. Efter 2 veckor är det bara att glömma bort dunken i ca ett halvår. den ska stå svalare då, jag brukar ställa ner den i källaren.


Filtrera  och tappa upp på flaskor. Jag brukar filtrera genom en sil först, sen en tesil och sist ett melitta filter.Man kan låta den stå lite så sjunker det sista "skräpet" till botten.


Lagra på flaskor så länge man kan hålla sig.

Alkoholhalten känns som om den kan bli upp emot 10%

torsdag 8 augusti 2013

Vinbär


Vinbär måste man ha!

Det är väldigt lätt att odla vinbär och bären kan användas till en massa olika saker. Sylt på svarta vinbär, paj med röda vinbär eller saft kokad med hälften rabarber och hälften röda vinbär - jättegott. Vinbär behöver en solig placering men i övrigt är de väldigt tåliga och behöver knappt skötas om. Någon gång ibland kan man klippa bort några grenar om busken blir för tät.

Paj med röda vinbär:
Följ receptet på somrig blåbärspaj men byt ut fyllningen mot 4 dl röda vinbär + 2 dl socker.

torsdag 1 augusti 2013

Bröd med seg och knaprig skorpa

Det här brödet är superenkelt och får en härlig skorpa! Tricket är att degen ska jäsa riktigt länge.


Ingredienser:
7 dl kallt vatten
1 pkt jäst (50 gr)
2 tsk salt
4 msk olivolja
15-16 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, salt, olivolja och ca 10 dl av mjölet. Rör om och blanda i mer mjöl eftersom. Degen ska bli lite seg och blank men ganska lös (den är alldeles för kladdig för att knåda med händerna).

Låt degen jäsa länge i bunken, minst 3 timmar. Varje gång den börjar välla över kanten på bunken motar du ner den igen. Jag brukar låta degen stå och jäsa hela dagen eller eftermiddagen. På kvällen klickar du ut degen i 12 "bullar" på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna stå framme i ca 15 min och ställ sedan in hela plåten i kylen eller annat svalt ställe. Nästa dag sätter du ugnen på 250 grader. Ta ut plåten ur kylen och låt den stå framme i ca 15 min. Grädda i 250 grader i 8 min. Sänk sedan värnen till 200 grader och grädda i 12 min till. Låt svalna en stund på galler. Täck inte över brödbullarna.

Om du ska äta brödet senare så låt dem ligga kvar på gallret utan bakduk. Det som inte går åt samma dag kan frysas in.

Kokt gädda

Gädda passar bra att koka eftersom den håller ihop bra. Gäddan tillagas utan huvudet och den behöver inte fjällas. Lägg gäddan i en kastrull, häll på 4 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning.  Koka/sjud på svag värme tills ryggfenan lossar när du drar lätt i den. En gädda på 1 kg tar ca 20-25 min.

Lägg upp gäddan hel på ett fat eller lägg upp fina bitar utan skinn och ben. Lägg över ett lock eller folie så att fisken håller värmen. Sila buljongen och koka en sås på 2 dl av buljongen och 1 dl grädde. Låt koka ihop en stund och smaka av med lite pressad citron och kryddörter, färska eller torkade (timjan, persilja, dill eller vad du gillar). Servera med kokt potatis.

Picklad gurka

Saltgurka är gott.


Det här blir en salt och god inlagd gurka som håller sig länge men som är godast de första 2 veckorna. Passar jättebra på hamburgare och till leverpastejmackan. När det går att få tag i västeråsgurkor så använder jag dessa men annars går det lika bra med vanlig gurka (slanggurka).

5-6 västeråsgurkor eller en vanlig gurka delad i 4 bitar.
1 liter kallt vatten
4 msk salt
1 msk socker
2 1/2 msk ättiksprit (12 %) eller 1 1/4 msk ättika (24 %)

Rör ihop vatten, salt, socker och ättika. Rör en stund så att salt och socker löses upp. Lagen ska inte kokas. Skölj och borsta gurkorna. Stick några hål i gurkorna med till exempel en gaffel. Lägg ner gurkorna i lagen. Tryck gärna ner gurkorna i lagen med hjälp av ett litet fat. Låt stå svalt. Efter ett dygn är de klara,

Grilla majs

I sommar har vi börjat med något nytt - att grilla majsen med "bladen" på.



Jag har lagt majsen i blöt en stund först i en hink med vatten. Sen lagt på hela majsen med blad/blast och allt. Grillat i ca 45  minuter, vänt på dem då och då så att de blir jämt grillade. Bladen blir alldeles svarta och brända men det gör inget. När man tar bort bladen hittar man en fantastiskt god majs!

lördag 20 juli 2013

Hjortron

Ovanligt mycket hjortron i år hos oss. Stora och fina. Plockade idag.

Det här är ett gott sätt att äta hjortron på:

Gör först en pajdeg med 150 g margarin, 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Tryck ut pajdegen i en pajform.
Täck degen med hjortron eller hjortronsylt.
Blanda ihop 1 burk cremefraiche, 1 ägg, 1 tsk vanlijsocker och lite socker om du använder bär istället för sylt - en knapp dl.kanske.

Grädda i 200 grader ca 40 minuter..


måndag 15 juli 2013

Somrig blåbärspaj


Somrig blåbärspaj

Den mumsigaste blåbärspajen, går åt ganska mycket blåbär men det är det värt...

1 ägg
1 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör


4-5 dl blåbär
1,5 dl socker


Smält smöret. Vispa ägg och socker och tillsätt smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan i det  i äggsmeten. 

Smöra en pajform och lägg i degen. Det ska vara mest deg runt kanten. Häll blåbären i mitten och strö sockret över.

Grädda pajen i 175 grader i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Pajen är god som den är eller med lättvispad grädde till.